Príjemný deň strávený v saunách


Harmónia wellness&spa

Dnes sa nám na svah nechcelo. Po troch dňoch aktívneho užívania si zjazdoviek, ranného Fresh Tracku, zábavy na slalome a vo funparku, sme sa rozhodli zrelaxovať naše telá. Vonku riadne prituhlo, teplomer klesá k - 10°C a Perinbaba nespí. Chceme teplo a relax. Ideme si vychutnať saunu! Prehriať naše telá, zbaviť ich toxínov a upokojiť našu myseľ.

Voľba padla na Bešeňovú. Známi hovorili, že tam majú zaujímavé saunové rituály, ktoré spestria a zintenzívnia zážitok zo saunovania. Čo už môže byť na saunovaní také zaujímavé? Však sa tam človek len potí na rôzne spôsoby, potom sa ovlaží a znova do sauny. 

Zvedavosť nepustí, a tak si vyberáme prvý rituál, niečo pokojnejšie na začiatok. Voľba padla na aromaterapiu, ktorá začína o 15 hodine. Rituál, alebo procedúra sa vykonáva v novučičkej priestrannej saune, volajú ho Saunový dóm. Veľké presklené dvere a okná dotvárajú zaujímavú atmosféru tejto unikátnej sauny, ktorá na Slovensku nemá obdobu. Usadíme sa na stredné podlažie, predsa len začíname opatrnejšie. Do sauny prichádza šarmantná saunamasterka Dominika a rituál môže začať. Už teraz sme zvedaví.



Aromaterapia - spojenie saunovania a čuchového vnemu.

Podľa toho, čo sme sa dozvedeli, aromaterapia kombinuje klasické účinky bežného saunovania a účinky aróm. Uvoľnenie pohybového aparátu, prečistenie dýchacích ciest, protireumatické účinky, ale pozitívne vplýva aj na vyplavovanie toxínov z tela, posilňuje imunitný systém a pôsobí ako prevencia proti chrípke. Dominika prináša do sauny niekoľko ľadových gúľ, ktoré sú napustené prírodnou bio arómou. Dnes si pre nás pripravila arómu materinej dúšky, levandule, mäty a rozmarínu. A prečo ľadové gule? Lebo sa z nich aróma vyparuje pomalšie ako z vody a my si môžeme vychutnať arómu dlhšie. Samozrejme nesmie chýbať vedierko s vodou, ktorú pravidelne leje na rozhorúčené kamene a tak zvyšuje vlhkosť v saune a samozrejme aj pocit tepla. Okrem zvyšovania vlhkosti v saune, Dominika zručne točí uterákom a vejárom, pomocou ktorých víri horúci vzduch tak, aby si ho každý účastník rituálu užil čo najintenzívnejšie. Príjemný hlas saunamasterky, skvelá vôňa a stúpajúca teplota v saune, nám spôsobujú pocit uvoľnenia a relaxu. Úplne sa tomu poddávame.

V Saunovom dóme je v spodnej časti od cca 80°C, až po teplotu 95°C na najvyššom poschodí a je tu vyššia vlhkosť ako pri klasickom saunovaní a to až do 40%. Saunový rituál aromaterapia trvá niečo cez 10 minút, ideálny čas na oddýchnutie a zrelaxovanie aj pre ľudí, čo neznesú dlhý pobyt v saune. Po saune sa vrháme do ochladzovacích spŕch, ktoré sú zaujímavo inštalované v kamennom paláci, čo je vlastne chodník s viacerými tryskami chrliacich vodu rôznej teploty. Na záver prichádza vitamínová misa plná pomarančov, grapefruitov, limetiek, citróna a jadierok granátového jablka. Vitamínov nikdy nie je dosť.



Vysaunovaní už bažíme po ďalšom netradičnom zážitku. O 16 hodine je každý deň naplánovaný omladzujúci peeling. My nádherní muži potrebujeme nejaký peeling? Smejeme sa. Ale keďže je znova saunamasterkou pri tejto procedúre Dominika, tešíme sa a mierime do parnej sauny. Áno, tentoraz je rituál v parnej saune. Odkladáme všetky plachty a do sauny vstupujeme na Adamov. Sú tu aj Evy, ale nás hlavne zaujíma samotný rituál. Parná sauna sa na rozdiel od tej klasickej fínskej, alebo švédskej vyznačuje vysokou vlhkosťou až 90% a nižšou teplotou cca okolo 50°C.

Prvé minúty sa len naparujeme a otvárajú sa nám na koži všetky póry. Vlhkosť postupne stúpa. Dominika si dnes pre nás pripravila peeling z kokosového oleja, čokolády a kakaa. Nádherná vôňa a skvelá kombinácia. Používajú sa aj iné druhy peelingu ako levanduľový, makový, citrusový. Základom je nejaký olej, potom zdrsňujúca a vonná zložka. Na pokyn Dominiky si pomalými krúživými pohybmi vtierame peeling na pokožku, odstraňujeme staré vrstvy kože a užívame si príjemný pocit. Máme veľkú chuť peelingovú hmotu ochutnať.

Nikto sa nepozerá a tak ochutnávame. Mňam! Skvelá chuť. Všetko je prírodné a jedlé, takže sa ničoho nemusíme báť. Super je, že saunamasterky si všetky peelingy vymýšľajú samé. Ich kreativita nemá medze. Najradšej by sme to všetko zjedli, ale vraciame sa k pôvodnému účelu peelingu. Dominika zintenzívňuje saunovanie pohybmi uteráka, ktorým víri vlhký a horúci vzduch. Po desiatich minútach rituál končí a my máme na sebe ešte stále príjemnú sladkú hmotu, ktorá sa pomaly vpíja do pokožky. Nechceme ju zo seba zmyť, ale asi by sme vyzerali čudne, keby sme sa po saunovom svete v Bešeňovej pohybovali zamazaní od čokoládového peelingu. Prekvapivo príjemný rituál aj pre nás drsných chlapov, vyhľadávajúcich vysoké teploty a nižšiu vlhkosť. Na záver opäť nesmie chýbať vitamínová misa. 


Show rituál sa začína o 18 hodine opäť v Saunovom dóme. Práve na tento rituál sme sa tešili najviac. Tentoraz si saunamasterka Dominika zavolala na pomoc Jakuba. Show rituály sa nesú v rôznych zaujímavých témach, ktoré si pripravujú saunamasteri, ako premyslenú scénku, alebo niekedy freestyle. Dnes si pre nás pripravili Perinbabu. Vstupujeme do dómu, sadáme si tentoraz na najvyššie poschodie a očakávame čo sa bude diať. Teplota zatiaľ príjemných 85°C, no pomaly začína stúpať. S ňou aj vlhkosť. Prichádza Dominika. Je oblečená ako Perinbaba. Čipkované rukavice, čiapočka a znova ľadové gule na zvýšenie vlhkosti a intenzity saunovania. Dominika sa skvele vložila do úlohy Perinbaby. Pomáha jej aj Jakub, ktorý intenzívnym točením uteráka naberá horúci vzduch a posiela ho každému saunovačovi. Tu už cítime veľké teplo, naše póry dostávajú zabrať. Perinbabka sa nás pýta, že či má snežiť a že či nám nie je zima. Súhlasne odpovedáme, že má snežiť a nech ešte prikúri. Ďalšia ľadová guľa na rozpálené kamene a ďalšie kolo ovievania. Teplota stúpa a aj intenzita saunovania. Skvelé. Nikdy by sme nepovedali, že sa v saune zasmejeme a príjemne zabavíme. Vidieť, že saunamasterov ich práca baví. Rituál trvá 15 minút. Úplne stačilo. Jakub nás riadne rozpálil a záverečné kolo bolo naozaj intenzívne. Schladenie a vitamínová misa nám padli vhod. Sme uvelebení v tepidáriu, kde oddychujeme a naberáme nové sily na záverečnú procedúru.


Muzikoterapia začína o 18:45 hod a je príjemným ukončením denných saunových rituálov v Bešeňovej. Teplota v saunovom dóme príjemných 50°C, tentoraz však nesedíme, ale ležíme. Zatvárame oči aby sa naše vnemy sústreďovali na zvuky vychádzajúce zo zvláštnych nástrojov. Saunamasterka Dominika upokojuje našu myseľ hrou na najstarších hudobných nástrojoch na svete. Samozrejme, že nie tie pôvodné, ale ich imitácie. Jemné cinkavé zvuky vydávajú drevené zvončeky, dunivé tóny s vibráciou zase gong. Ešte je tu jeden nástroj, ktorý ťažko pomenovať, no aj on vydáva upokojujúci zvuk. Dominika prechádza okolo nás a každému okolo hlavy zahrá veľmi príjemné, relaxačné a upokojujúce tóny. Vibrácie znižujú krvný tlak a frekvencia srdca sa spomaľuje. Upokojujúci rituál na záver dňa je presne to, čo sme potrebovali. 

Sme radi, že sa saunovanie posúva na vyššiu úroveň, že to nie je len teplo a potenie sa. Saunové rituály v Bešeňovej sú ideálnou možnosťou ako si spestriť saunovanie, ktoré ako vieme, má pozitívne zdravotné účinky na naše telá. A sme radi, že sa saunová kultúra posunula o krok ďalej. Počas štyroch rituálov sme nezaznamenali žiadne plavky v saune, rušenie procedúr a ani saunujúcich. Určite sa na saunové rituály vrátime. Špeciálne na Noci saunových rituálov, ktoré ponúkajú okrem netradičného saunovania aj zaujímavý kultúrny zážitok o ktorý sa postará jeden z najlepších saunamasterov na Slovensku, Marek Homza. No o nich nabudúce.  

Aktuálne informácie, obmedzenia a odstávky nájdete tu.

viac info